et in Arcadia ego...επιμέλεια Σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Γ. & Τεχνών, για αποστολή κειμένων σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Email : arkadikongrammaton@gmail.com και petrosaivalis@gmail.com



* η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών" σας εύχεται καλό Καλοκαίρι *

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Καλημέρα σας,

Καλημέρα σας,

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα [1771-1827] καταγόταν από την Ύδρα

 Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων & Τεχνών


Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Γεννήθηκε στις 11 Μαίου 1771 στις φυλακές της Κων/πολης όταν η μητέρα της Σκεύω επισκέφθηκε τον άντρα της Σταυριανό Πινότση, φυλακισμένο για συμμετοχή στα Ορλωφικά. Παντρεύτηκε 17 ετών τον Δημήτρη Γιάννουζα και 30 ετών τον Δημήτρη Μπόμπολα. Απέκτησε 7 παιδιά, διέθεσε την τεράστια περιουσία της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και πέθανε στις 22 Μαΐου 1827

   Φωτ.: Προθήκη από το Μουσείο "Β. Παπαντωνίου" στο Ναύπλιο  


Στις 11 Μαΐου 1771 γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης -όταν η μητέρα της η Σκεύω επισκέφτηκε τον σύζυγό της, Σταυριανό Πινότση, τον οποίο είχαν φυλακίσει οι Οθωμανοί για τη συμμετοχή του στα Ορλωφικά (1769-1770)- η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή αγωνίστρια του 1821 Μπουμπουλίνα. 
Η Μπουμπουλίνα καταγόταν από την Ύδρα. Παντρεύτηκε δυο φορές, στην ηλικία των 17 με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και στην ηλικία των 30 ετών με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη και πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη, που σκοτώθηκαν και οι δυο από Αλγερινούς πειρατές και απέκτησε έξι παιδιά: τρία από τον πρώτο της γάμο, τον Ιωάννη,τον Γεώργιο και τη Μαρία, και τρία από τον δεύτερο γάμο της: τη Σκεύω, την Ελένη και τον Νικόλαο.
 Οι σύζυγοί της της άφησαν μια τεράστια περιουσία, την οποία ξόδεψε εξ ολοκλήρου για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση. Πέθανε στις 22 Μαΐου 1825.


#ΠελοποννησιακόΛαογραφικόΊδρυμα, #ΠΛΙ, #PeloponnesianFolkloreFoundation,#PFF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου