et in Arcadia ego...επιμέλεια Σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Γ. & Τεχνών, για αποστολή κειμένων σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Email : arkadikongrammaton@gmail.com και petrosaivalis@gmail.com



* η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών" σας εύχεται καλό Καλοκαίρι *

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Καλημέρα σας,

Καλημέρα σας,

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Στην αίθουσα του «Παρνασσού», η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών παρουσίασε το σύγγραμμα του Νικολάου Σεβαστόπουλου «Σάμος, μια αναδρομή στην ιστορία της, 1360 π.Χ. - 1943 μ.Χ.»,

     ΕΚΔΗΛΩΣΗ       

πραγματοποίησε μια Σελασφόρο εκδήλωση
στον «Παρνασσό» της Αθήνας

Στα τιμαλφή των γεγονότων της Αρκαδίας ταξιθετήθηκε η σελασφόρος εκδήλωση της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών στη μεγάλη και εμβληματική αίθουσα του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ» στην Αθήνα, την Κυριακή 25η Οκτωβρίου 2015.
          Ήταν το αποκορύφωμα των μεγάλων προσπαθειών της πολύπεπλου
και πολύπτυχου διαδρομής της, με τις φροντίδες και τις εμπνεύσεις του
οτρηρού Προέδρου της Ηλία Θ. Στασινού και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της που:
   σφράγισε ανεξίτηλα την ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων για τον Αρκάδα Βασιλιά Αγκαίο, αποσαφηνίζοντας τη θέση του στη μυθολογία μας.
   σφυρηλάτησε τις πανάρχαιες σχέσεις Αρκάδων και Σαμίων,
γεφυρώνοντας τις ιστορίες της ευάνδρου Σάμου και της θεογενούς
Αρκαδίας.
   ανέδειξε το σύγγραμμα - έργο ζωής του Νικολάου Σεβαστόπουλου από το Καρλόβασι της Σάμου και
   αποκάλυψε το άγνωστο μεγάλο μουσικό ταλέντο του Ηλία Θ. Στασινού, σαν συνθέτη ολκής.
          Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:
          Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε στην αίθουσα του
«Παρνασσού», η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών παρουσίασε
το σύγγραμμα του Νικολάου Σεβαστόπουλου «Σάμος, μια αναδρομή στην
ιστορία της, 1360 π.Χ. - 1943 μ.Χ.», που άρχισε με εκτενές βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, από τον εκπαιδευτικό, δημοσιογράφο και ποιητή Νίκο Ορφανό και ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από το Συγγραφέα και τ. Προϊστάμενο Μέσης Εκπαίδευσης Αθανάσιο Παπαϊωάννου, ενώ ο καθηγητής Τ.Ε.Ι. Νίκος Παραδείσης ανέπτυξε το θέμα «Η ζωή και το έργο του Νικολάου Σεβαστόπουλου».
          «Ο μύθος και η αλήθεια για τον Αγκαίο από την Τεγέα της Αρκαδίας» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ηλίας Θ. Στασινός, ο οποίος υιοθέτησε τα συμπεράσματα του Σάμιου ιστορικού και λογίου Επαμεινώνδα Σταματιάδη - μεγάλης προσωπικότητας του περασμένου αιώνα - αφού αναδίφησε και φυλλομέτρησε άπειρες σελίδες ιστοριών και μυθολογιών διάσπαρτων τόμων και συγγραμμάτων σε βιβλιοθήκες και βιβλιοστάσια και διαχώρισε τα όρια θρύλων και γεγονότων και αποκατάστησε αποσταγματικά την ιστορική αλήθεια, διευκρινίζοντας ότι με το όνομα «Αγκαίος» υπήρξαν δύο Αργοναύτες στο πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας: ο Αγκαίος από την Αρκαδία και ο Αγκαίος από την Πλευρώνα της Αιτωλίας (Αργοναυτικά του Ορφέα - Σελίδες 141 και 142).
          Παρουσίασε μάλιστα το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το σύγγραμμα του Επαμεινώνδα I. Σταματιάδη («Σαμιακά» 1962, τόμος Α', Κεφάλαιο 4°) το οποίο αναφέρει:
"Ἡμες δέ πσαν τέραν μαρτυρίαν παραλείποντες, νομίζομεν μετά τοῦ Ῥοχετίου τι πλείω δυνάμεθα νά παράσχωμεν πίστιν ες τόν πολλόδωρον λέγοντα τι ὁ Ἀγκαος μητέρα μέν σχε τήν Ερυνόμην Κρεοφίλην, πατέρα δέ τόν Λυκοργον τοῦ Ἀλεο, τοῦ Ἀφείδαντος, τοῦ Ἀρκάδος, το Λυκάονος, το Πελασγο, καί τι γεννήθη ες ρκαδίαν".
          Καθώς και το χρησμό του Μαντείου των Δελφών:      
"γκα', εναλίαν νσον Σάμον ντί Σάμης σε
οκίζειν κέλλομαι. Φυλλάς δ' νομάζεται ατη",
τον οποίο διασώζει ο Ιάμβλιχος (τέλος 3ου - αρχές 4ου αι.).
          Η εκπρόσωπος του Δήμου Σάμου Άννη Ανδρεάδη μίλησε για τη Σάμο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
          Ο Πρόεδρος του Τεγεατικού Συνδέσμου Κων/νος Αθανασόπουλος επέδωσε τιμητική πλακέτα στο συγγραφέα Νικόλαο Σεβαστόπουλο, ενώ ο Πρόεδρος των Αρκάδων Γλυφάδας Νίκος Τσιντής απένειμε τον Ακτινοφόρο Ήλιο της αρχαίας Αρκαδίας
          Το τελετουργικό αυτό ολοκληρώθηκε με την έκφραση ευχαριστιών από το συγγραφέα Νικόλαο Σεβαστόπουλο για τις εξαιρετικές τιμές και διακρίσεις που του αποδόθηκαν και ακολούθησαν οι προγραμματισμένες από το πρόγραμμα απαγγελίες, που «χρωμάτισαν» την εντυπωσιακή εκδήλωση.
          Αποσπάσματα από την Ιλιάδα του Ομήρου και την «Ωδή εις Σάμον» του Ανδρέα Κάλβου «ερμηνεύθηκαν» από τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Παναγόπουλο, με τη χαρισματική και χαρακτηριστική φωνή του, που καθήλωσε το ακροατήριο.
          Το πλούσιο βεβαρυμμένο πρόγραμμα της εκδήλωσης έκρυβε μια έκπληξη!!! Ήταν το μουσικό τμήμα της, όπου μελίρρυτοι μελωδοί, διακεκριμένοι καλλιτέχνες της λυρικής παρουσίασαν, με μεγάλη επιτυχία, τις μουσικές συνθέσεις του Ηλία Θ. Στασινού. Οι συνθέσεις αυτές ήταν: Ο "Όρκος Αθλητή των Λυκαίων" του Νίκου Δασκαλόπουλου, τα δημοτικά τραγούδια "Με πήρε το ποτάμι" και η "Αρκαδιανή", "Στο δάσκαλο" του Κωστή Παλαμά και ο περίφημος "Ύμνος της Ειρήνης" του μεγάλου Αρκάδα ποιητή Ηλία Σιμόπουλου, που τον έχει μελοποιήσει ο Μουσουργός Ιωσήφ Μπενάκης.
          Οι καλλιτέχνες ήταν:
          Η πιανίστρια Φώφη Μανιαδάκη, η υψίφωνος Βιβή Συκιώτη, η μεσόφωνος Ηλέκτρα Βάργκα, ο τενόρος Γιάννης Φίλλιας και ο βαρύτονος Λεωνίδας Αντύπας. Την παρουσίαση έκανε η Δάφνη Μαρκάκη.
          Το εκλεκτό ακροατήριο τους καταχειροκρότησε με τον καλύτερο τρόπο για την εξαιρετική τους απόδοση.
          Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ιωάννης Κατσούλος έκλεισε την ωραία εκδήλωση με την εύστοχη αποφώνησή του και το όλο πρόγραμμα συντόνισε η Ταμίας Μαρία Γαβρήλου.
          Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών με την έμπνευσή της αυτή χάραξε νέα πορεία στις σχέσεις Αρκαδίας και Σάμου και σφυρηλάτησε πολιτιστικές επαφές που είθε να συνεχισθούν εσαεί.
          Την εκδήλωση αυτή παρακολούθησε εκλεκτό κοινό, ανάμεσα στο οποίο διακρίθηκαν στρατηγοί, μεγάλοι μουσουργοί, όπως ο Ιωσήφ Μπενάκης και ο Χάρης Κουρής, επιστήμονες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι.
  
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2015

Κωνσταντίνος Κουμπέτσος-Αναγνωστόπουλος

Κλασικός Φιλόλογος - Δημοσιογράφος

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών« Ο μύθος και η αλήθεια για τον Αγκαίο από την Τεγέα Αρκαδίας»



Την Κυριακή το πρωί 25 Οκτωβρίου 2015, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσίασε σε πολιτιστική εκδήλωση το Σύγγραμμα του Νίκου Σεβαστόπουλου «Σάμος, μια αναδρομή στην ιστορία της "1360 πχ -1943 μ.Χ".
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ηλίας Στασινός μετά τον χαιρετισμό του ανάπτυξε το θέμα «Ο μύθος και η αλήθεια για τον Αγκαίο από την Τεγέα Αρκαδίας»
Ακολούθησαν απαγγελίες αποσπασμάτων από την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου και από την " Ωδή εις Σάμον "του Ανδρέα Κάλβου από τον Εκπαιδευτικό Γεώργιο Παναγόπουλο.Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα.Την εκδήλωση συντόνισε η Ταμίας της Ε.Α.Γ & Τ Μαρία Γαβρήλου. 

___________________________

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα: "Σάμος, μια αναδρομή στην ιστορία της, (1360 π.Χ. - 1943 μ.Χ.) του Νικολάου Σεβαστόπουλου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στις 11.00 π.μ.
στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός"
Πλατεία Αγίου Καρύτση 8
~~~






~~~~ 
από τον πρόλογο του βιβλίου
Πολλοί συγγραφείς, αρχαίοι και νεώτεροι, ασχολήθηκαν με την συγγραφή της ιστορίας της Σάμου, αλλά απ' ό,τι γνωρίζω κανείς δεν κάλυψε συνοπτικά σε ένα βιβλίο αυτά τα γεγονότα, ώστε ο αναγνώστης να πληροφορείται για την προέλευση των Σαμίων, τους μεγάλους φιλοσόφους της, τους διοικητικούς της άρχοντες, τους ηρωικούς αγώνες και γενικά όλα αυτά τα σημαντικά και συναρπαστικά γεγονότα από την εποχή του πρώτου Βασιλιά Αγκαίου το 1360 π.Χ. μέχρι την ενσωμάτωσή της με την μητέρα Ελλάδα το 1912. Έτσι ο συγγραφέας στηρίχθηκε περιληπτικά στα πιο σημαντικά σημεία αυτών των γεγονότων. Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο δόθηκε έπειτα από μια διάλεξη που έδωσε ο γράφων στις 11 Μαΐου 1990 στη Royal Aeronautical Society του Λονδίνου με θέμα «Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Σάμου, από την εποχή του πρώτου βασιλιά της Αγκαίου το 1360 π.Χ., μέχρι την ενσωμάτωσή της με την μητέρα Ελλάδα». [...] 


επιμέλεια δημοσίευσης: Πέτρος Αϊβαλής
email: lousios-news@gmail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μεγάλη Δευτέρα, το εσπέρας τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου

   ΜΕΓΑΛΗ  ΒΔΟΜΑΔΑ   

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επονομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.
Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.
Κατά την λειτουργική τελετουργία, τη Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.

________________
http://www.kerkinitoday.gr/2015/04/blog-post_83.html